KEMTVÄTT/SKRÄDDERI

I samarbete med L2Go har vi inlämning och utlämning av kemtvätt på plats i butiken.

 

KEMTVÄTT

Ni kan när som helst under våra öppettider lämna in er kemtvätt hos oss.

MÅTTSÖMNAD & ÄNDRINGSSKRÄDDERI

Personalen är utbildade att markera justeringar och måtta. Boka gärna tid för måttagning eller ändringsskrädderier.

FLÄCKBORTTAGNING

De flesta fläckar går att ta bort men de kräver särskild behandling. Åtgärda fläcken så snabbt som möjligt – gamla fläckar är svårare att få bort. Gör först ett s.k. blindprov på en sömsmån eller fåll. Fläcken skall lösas upp, inte gnidas bort. Lägg plagget på ett absorberande, rent underlag t.ex. ofärgat, mångdubbelt hushållspapper eller vit frotté.

Tag först en liten mängd av lösningsmedlet, badda på medlet med en vit tyglapp utan att gnida. Bearbeta fläcken utifrån och in mot mitten. Flytta underlaget då och då, allt eftersom fläcken vandrar över. Bedömer du att du inte klarar av att ta bort fläcken själv så lämna plagget till kemtvätt.

TVÄTTRÅD

Hur länge plaggen ska hålla bestämmer du. Se det som en enkel regel att alltid följa de angivna tvättråden som finns på plaggen. På så vis kan du försäkra dig om att ditt plagg håller som utlovat. Och glöm inte att vårda din garderob. Kläder behöver vädras, borstas och hängas upp på galge.

VRIDNA PLAGG
Torktumla inte stretchjeans och T-shirts eftersom sid- och bensömmarna då kan vrida sig. Vridna plagg kan dock återfå formen om de stryks medan de fortfarande är något fuktiga.

BLEKTA PLAGG
Motverka blekning av färgade och framförallt svarta bomullsplagg så här:

  1. Vänd plagget ut och in före tvätt.
  2. Överstig aldrig angiven tvättgrad.
  3. Använd aldrig tvättmedel för vittvätt utan endast tvättmedel avsett för kulörtvätt och överdosera inte.
  4. Torktumla aldrig eftersom detta kan orsaka vita ränder.
  5. Likaså bör plaggen sträckas innan de hängs på tork och inte torkas snustorra i torkskåp.

TVÄTT AV ULL OCH SILKE
Plagg av till exempel obehandlad ull eller silke, som enligt skötselrådet är märkta ”handtvätt, max 40° C” kräver speciell omsorg. Använd tvättmedel som är avsett för vattentvätt 40° C. Blötlägg inte utan tvätta genast i väl tempererat vatten med noggrant upplöst tvättmedel.

Krama plagget i tvättvattnet men gnugga eller vrid inte. Skölj väl. En kort centrifugering ger den bästa avvattning.

Skaka gärna stickade plagg då de är halvtorra, då blir de ”fylligare”. Lägg grovstickade och tunna plagg att torka på plant underlag.