SMOKING

Ta alla chanser att bära smoking. För visst är det väl fantastiskt – att man ohämmat kan kliva in på vilket cocktailparty som helst i historien och känna sig hemma.

Då smoking ofta är kopplad till en klädkod är det klokt att respektera just den. Grundbultarna utgörs oftast av en smoking med sidenslag, byxa med påsydda revärer och utan slag, skjorta med dubbel manschett, svarta hängslen om så önskas, vit bröstnäsduk, svart fluga och lackskor.  I USA är det ok att bära svart slips.

Färgerna är svart, midnattsblå och benvit. Den traditionelle väljer svart. Om man väljer dubbelknäppt eller enkelknäppt, sjalslag eller peak lapel är en smaksak men det kan vara värt att se till att slag matchar revärer och fluga.

Det är främst detaljerna som ger utrymme för man personlig tolkning. Skjortan kan ha plisserat bröst eller löstagbara smokingknappar. Valfria manschettknappar. Lackskor rekommenderas men ett par välpolerade whole cuts eller cap toes fungerar utmärkt.

PEAK LAPEL

PEAK LAPEL

Det spetsiga och lätt överdimensionerade slaget, peak lapelnger en annan karaktär åt smokingen än det traditionella sjalslaget.

KNAPPARNA

KNAPPARNA

En av de detaljer som ger smokingen dess uppklädda känsla är delvis de klädda knapparna – oftast i silkestråd och i samma ton som kavajtyget.

BYXORNA

BYXORNA

Smokingbyxan vore inte en smokingbyxa om det inte vore för de påsydda revärerna. För att förstärka den formella känslan har de heller aldrig uppslag.

SMOKING HISTORIA

SMOKING HISTORIA

Namnet härstammar från engelskans Smoking Jacket – rökrock. Den amerikanska varianten av smoking lär ha inspirerats av brittisk kunglighet i mitten av 1800-talet. Kund Edward II lät sy upp den första smokingen och efter att hans amerikanska gäster fascinerats över plagget tog de med sig stilen tillbaka till New York. Närmare bestämt till stället där Manhattans mest förmögna huserade – klubben Tuxedo Park. Därav det amerikanska namnet Tuxedo.

I USA är det ok att bära svart slips till smoking, men i den brittiska Dinner Jacket tillåts bara fluga. Cocktailparty på södra halvklotet inbjuder gärna till benvit smoking och för att följa Hertigen av Windsors stilråd går man på den midnattsblå.

Fråga oss gärna. Vi hjälper dig att hitta den smoking som passar dig.