Smoking

Ta alla chanser att bära din smoking från Oscar Jacobson, man känner sig alltid på topp i en snygg smoking, eller tuxedo som amerikanarna kallar det.

Rör er sömlöst i rummet mellan Frank Sinatra, Marilyn Monroe och Warren Beatty.

Det närmsta människan kommit hittills i att skapa en tidsmaskin kan vara smokingen. Förutom att vara fulländad att vila ögonen har den en filmisk slöja över sig som få plagg har. Du får vara en annan person i en annan tid.

Kom ihåg att det uttalas smååking. Namnet härstammar från engelskans Smoking Jacket – rökrock. Den amerikanska varianten av smoking ska uppkommit efter att prominenta människor i New York inspirerats av brittisk kunglighet i mitten av 1800-talet. Kund Edward II lät sy upp den första smokingen från Savile Row-skräddaren Henry Poole och efter att hans amerikanska gäster fascinerats så över plagget tog de med sig stilen tillbaka till New York. Närmare bestämt till stället där Manhattans mest förmögna huserade – klubben Tuxedo Park.

Att bära smoking innebär vissa förpliktelser. Då plagget ofta är kopplad till en klädkod är det klokt att respektera just den. Beroende på var man befinner sig i världen ser tolkningen lite annorlunda ut men grundbultarna utgör oftast en smoking med sidenslag, byxa med påsydda revärer och utan slag, skjorta med dubbel manschett, svarta hängslen om så önskas, vit bröstnäsduk, svart fluga och lackskor.

I USA är det till exempel legitimt att bära svart slips under klädkoden Tuxedo, men i den brittiska Dinner Jacket har man en mer konservativ hållning och tillåter bara fluga.

Färgerna att förhålla sig till är svart, midnattsblå och benvit. Den traditionelle väljer svart. Cocktailparty på södra halvklotet inbjuder gärna till benvit och för att följa Hertigen av Windsors stilråd går man på den midnattsblå. Enligt stilgurun ska nämligen elektrisk belysning göra midnattsblå svartare än svart självt.

Huruvida man väljer dubbelknäppt eller enkelknäppt, sjalslag eller peak lapel beror främst på personliga preferenser men det kan vara värt att se till att slag matchar revärer och fluga. Snittet följer i viss mån rådande trender men försök att hålla smokingen så tidlös det bara går. För visst är det väl ändå själva essensen av plagget – att man ohämmat ska kunna kliva in på vilket cocktailparty som helst i historien och känna sig hemma.

Med smokingen är det främst i detaljerna man har spelrum för den personliga tolkningen. Skjortan kan ha plisserat bröst eller löstagbara smokingknappar, så kallade ”studs”. Manschettknapparna går även de att leka med och på fötterna rekommenderas lackskor men ett par välpolerade whole cuts eller cap toes fungerar utmärkt.

Snarare bör varje man ta alla chanser den får att bära smoking med allt vad det innebär.